altimetria
planimetria
info tecniche
È il tappone del Giro 2023. Partenza dal Tempio del Canova a Possagno e dopo il km 0 sarà una successione di salite brevi e lunghe dure o pedalabili senza soluzione di continuità. Si attraversa tutta la zona del Prosecco da Valdobbiadene a Combai a Refrontolo e dopo Vittorio Veneto inizia la sequenza di salite: San Lorenzo, Passo San Boldo con i suoi tornanti in galleria, Valmorel, Nevegal con i suoi chilometri centrali tutti oltre il 10%, Malga Cate in Alpago anche qui sempre con pendenze in doppia cifra e infine l’ingresso al Pian del Cansiglio da Farra con i suoi primi 4 km tutti al 12/13%. Tappone durissimo e selettivo che determinerà la classifica finale.
Ultimi km
Ultimo GPM a 4 km dall’arrivo seguito da una breve discesa e ultimi tre chilometri pianeggianti.
partenza / arrivo
dettaglio salite
ultimi km
crono tabella
info turistiche
Città di:
Possagno
Overview
Possagno is a small town in the province of Treviso (Veneto), and most notably the birthplace of Antonio Canova (late 18th century). The painter and sculptor is remembered by the Tempio Canoviano and the plaster cast gallery. Built around the house where the artist was born, the museum holds sketches and casts of his artworks, as well as many of his paintings.
During World War I, the Italian frontline stood near Possagno. A huge cross was erected by the population in memory of all the victims of the war south of Monte Palon, on 5 November 1925, and has been towering over the town ever since.
Pian del Cansiglio
Overview
The Cansiglio (Canséi or Canséjo in the local vernacular), is a wide plateau of the Belluno pre-Alps, straddling the regions of Veneto and Friuli-Venezia Giulia. It is surrounded by a lush and beautiful forest, which consists mainly of tall beech trees (Fagus sylvatica). Around the 15th century, the Cansiglio played a major economic role for the Republic of Venice, when its beech forest was used to produce oars, timber and coal.
Speciality food
Local culinary specialties include flavourful cheese boards, the iconic ‘antipasto del Cansiglio’ with venison and raspberry sauce, homemade Canederli (knödel) and delicious lamb dishes.